Dr. Lenkefi Ida Ágota

Az Egis Gyógyszergyár belföldi kereskedelmi igazgatója eddig is szorgosan olvasta és véleményezte a pályázatokat. Idén sem lesz másképpen, hiszen ő is ötödször foglal helyet a zsűritagok székében.

Milyen szívvel csatlakoztál idén a pályázathoz?
- Meleg szívvel és őszinte örömmel. Mint ahogy a 2013-as díjátadóról is csak elismeréssel tudok szólni. Megható élmény volt látni a díjazottak csillogó szemét, boldog mosolyát, a könnycseppeket, mert sokan annyira meghatódtak, hogy még a kamerákkal sem törődtek. Egy ilyen elismerés nemcsak a személynek szól, hanem a környezetének, a falunak, a városnak, sőt az országnak! Hiszen felhívja a figyelmet a teljesítményre és az emberségre, ami ott rejlik mögötte!
Magyarország morbiditási és mortalitási mutatói még mindig szomorúak a környező országokhoz képest. A háziorvosok áldozatkész munkája megfordíthatja ezt a tendenciát az egészséges életmódra neveléssel, a prevenciós szemlélet megerősítésével. Nagyon nagy a felelősségük, a terheik sem kisebbek, így nyugodtan kijelenthetem, hogy az irántuk érzett tisztelet vezérelt most is, amikor eleget tettem a felkérésnek.
Azért is támogatom „Az év praxisa a Kárpát medencében” pályázatot, mert a páciensek szemszögéből, „alulnézetből” láttatja a helyzetet. A beteg az, aki pontosan tudja, hogy ki törődik vele igazán, ki figyel oda rá, ki hajlandó olykor nemcsak a nappalát, hanem az éjjelét is feláldozni érte. Ez egy remek visszajelzés és elismerés a díjazottak számára, sőt! Azt is ki merem jelenteni, hogy valamennyi háziorvos, aki ajánló sorokat kap a betegeitől, díjazott is egyben.

Amennyire ismerlek, a háziorvosokkal való kapcsolatodat a rendelő helyett továbbképzéseken és kongresszusokon ápolod. Szerencsére.
- Gyorsan lekopogom, hogy jó az egészségem, így ritkán találkozom a háziorvosommal. Az Egis is figyel a dolgozói egészségére, így évente rendszeresen járok munkaegészségügyi szűrésekre.

Minek örülsz mostanában?
- A sikeres ÉRV programnak, amit 2007-ben népegészségügyi program részeként hirdetett meg a Magyar Hypertonia Társaság, együttműködésben a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társasággal, és az Egis Gyógyszergyár támogatásával , tavaly fejeztünk be. Sajnos kiemelkedően magas a perifériás érbetegségben szenvedők halálozása. Felismerés és kezelés nélkül 5 év alatt eléri a 30 százalékot, vagyis a betegek közel egyharmada 5 éven belül meghal! Egy olyan országban, ahol az összes halálozás több mint feléért szív- és érrendszeri megbetegedések felelősek, nem lehet eléggé hangsúlyozni a perifériás érbetegség előrejelző funkciójának fontosságát!
Az EReink Védelmében program célja, hogy a tünetmentes perifériás érbetegek felderítésével és kezelésével hatékonyan csökkentse a magyarországi szív- és érrendszeri halálozást, másrészt, a program 5 éve alatt információkat gyűjtsön az érszűkületes betegek megfelelő gondozásáról. 48 hipertónia centrumban nyílik lehetőség a boka/kar index mérésére. Ezzel a szűréssel az orvos fel tudja mérni az illető általános szív- és érrendszeri kockázatát is. A programhoz szükséges – darabonként kétszázezer forintos műszert – mi adományoztuk az összes szűrőközpontnak, és részt vettünk a szervezési feladatok lebonyolításában is.

Mivel támogatja az Egis „Az év praxisa” pályázatot?
- A pályázat támogatójaként idén is öt hazai és öt határon túli, azaz tíz orvos továbbképzéséhez járul hozzá. Reméljük, hasznukra válik a belföldi konferenciákon való részvételi költségeik biztosítása.

Megható érzés díjakat átadni. Te hogy állsz az elismerésekkel?
- Régebben örültem nekik, manapság már inkább azt tekintem elismerésnek, ha a vezetőim és kollégáim motiváltak és igazi csapatként tudnak együttműködni, összefogni, érezni, létezni. Számomra ez a saját munkám sikerének fokmérője.

B. Király Györgyi

77 Elektronika Kft

BERLIN-CHEMIE

Pharme Nord

www.springmed.hu

Weborvos szerkesztősége

Kor Kontroll Tarsaság

más rádió

Felvidek.ma

Erélyma

Udvarhely