Dr. Hajnal Ferenc

Dr. Hajnal Ferenc professzor, aki minden évben a zsűri tagja a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezető tanára. Olyan sok szállal kötődik a háziorvosokhoz, hogy szinte felsorolni is lehetetlen. Elöljáróban azt kérdeztem tőle, hogy mivel Túrkevén született, és 1950-ben, mesélje el volt-e ott háziorvos, aki a világra segítette?
- Ha ez érdekes, valóban a szülőotthonok (ha még tudják mi volt az) elődjében, un. anyavédelmi ligában születtem, és a legendás Berentey professzor úr édesapja – Ernő bácsi működött közre világra jövetelemben.

Ha jól vettem ki az önéletrajzából, speciel házi orvoslással nem foglalkozott, mégis élete nagyrészt a háziorvosok megsegítéséről, képzésükről szól, hisz tagja a Háziorvosi Szakmai Kollégium és a Háziorvosi Szakképesítő Bizottságnak, házi orvostan szakorvos. Ön szerint milyen most a helyzet? Az Év praxisa pályázat is azt szolgálja, hogy minél többen és lelkesen vállalják a vidéki háziorvosok szerepét?

- De, foglalkoztam! Katonaként és utána minden nyáron helyettes körzeti orvosként végigjártam a Dél-Alföld több kistérségét öt évig. Nagyon szerettem ezeket az 5-6 heteket, de a klinikai lét több kihívást adott, több izgalmat leltem benne. Jó volt a kutatói csapat tagjának lenni, a szegedi Varró Klinika (orvos iskola) előnyeit élvezni. Nem beszélve arról, hogy 1991-ben kaptam a Szegedi Orvosegyetem vezetőitől megbízást arra, hogy szervezzem meg az egyetemi háziorvos oktatás-továbbképzését, a tananyag kidolgozását. Szerencsére voltak nemzetközi, USA-beli tapasztalataim az ottani alapellátó rendszerekről.

Mi a véleménye a mai háziorvosokról?
- A vidéken, faluban végzett háziorvosi munka még ma is a szakma csúcsa! Bár a távolságok technikai áthidalása, az információ és a kommunikáció rohamos fejlődése révén egyre közelít egymáshoz a falusi-városi feladatkör jellege és teljesítésének feltételei. Összefoglalva: az év praxisa pótolhatatlan motiváló tényező a jól működő praxisok számára, bizonyára ez is segít a fiatal szakemberek pályaválasztásában. Folytatni kell!!!

Mi a fájó pontjuk a vidéki háziorvosoknak?
- A nehezedő vagy inkább érezhetően nem javuló anyagi feltételek mellett legtöbbet panaszkodnak a rengeteg értelmetlen papírmunkára. Több helyen pedig a hiányos megbecsülés bántja őket.

Bár a betegek szavazzák meg az Év praxisa pályázat nyerteseit, még soha nem merült fel, hogy szakmailag is értékeljék?
- Elképzelhetetlen, hogy a ma élő, hiperinformált páciensek és családok szakmailag nem megfelelő orvost támogassanak!

Érződik az Év praxisa pályázat zsenialitása év közben is?
- Teljes mértékben, ez nem egy sportolói vagy más műfajú, pl. művészi produkciós felkészüléssel összehasonlítható dolog – itt a csúcsforma csak állandó lehet

Bozsán Eta

77 Elektronika Kft

BERLIN-CHEMIE

Pharme Nord

www.springmed.hu

Weborvos szerkesztősége

Kor Kontroll Tarsaság

más rádió

Felvidek.ma

Erélyma

Udvarhely