Dr. Farsang Csaba

A professzor- bár nyugdíjba ment- hetente négyszer rendel a Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban. Vannak olyan tudományos tevékenységek is, amelyeket nem lehet abbahagyni, hisz Ő a Magyar Hipertónia Társaság örökös tiszteletbeli elnöke. Idén ezt „kiegészítendő” az európai szervezet (European Society of Hypertension) is tiszteletbeli tagságot adományozott neki. Azok a szakemberek részesülhetnek ebben a kitüntetésben, akik a magasvérnyomás kutatásában, oktatásában és a betegellátásban is kiemelkedő szinten vesznek részt. Ezt a kitüntetést a világon eddig 14 professzor kapta meg. Immáron ötödször a zsűri tagja.

Jól emlékszem, hogy a „legyen minden orvosi rendelőben”vérnyomásmérő” elterjesztésében kiemelkedő szerepet játszott?
- Egy hazai cég még a 90-as évek elején kifejlesztett egy automata ambuláns vérnyomásmonitort (ABPM), ami 24 órán keresztül méri a beteg vérnyomását a beállított időben. Ennek az alkalmazásában, elterjedésében volt némi szerepem.

Megkérdezhetem, hogy mikor és mit kutatott a vérnyomással kapcsolatban?
- Főleg a vérnyomás szabályozásában működő mechanizmusokat vizsgáltam Kanadában és itthon. Ezt kiegészítve különböző vérnyomáscsökkentő készítmények hatását tanulmányoztuk, tehát klinikai farmakológiai kutatásokat végeztünk munkatársaimmal együtt. Azért mondom, hogy készítmények, mert egy kémiai anyagból akkor lesz gyógyszer, ha ráüti a hatóság a pecsétet, magyarul, törzskönyvezi a készítményt.

Felírtam jó néhány orvosi kifejezést, melyeknek Ön mind a tudója. Egy-egy szóval világosítsa meg.
- A kardiometabolikus kifejezés azt jelenti, hogy a szív- és érrendszeri betegségek mellett anyagcsere-eltérések is vannak. A nefrológia, pedig a vesebetegségekkel foglalkozó tudomány. Fontos megjegyezni, hogy a magas vérnyomásúak gyakran vesebetegségben is szenvedhetnek. A lipidológia a kóros vérzsírszintekkel és ezek következményeivel ill. kezelésével foglalkozó szakma. Az angiológus pedig az érbetegeket gyógyítja. Ezek ismerete mind-mind fontos a hypertonológus számára.

Kicsit lépjünk ki a szakmázásból. Hétvégeken horgászik vagy unokázik?
- Sosem horgásztam, de az unokázást boldogan vállalom. Két unokám van, az egyik kislány, Panni, 8 és fél, a másik, Marci, 11 esztendős. Sokáig teniszeztem, de aztán a sérülések miatt abba kellett hagynom.

Ön szerint eszközökkel jól ellátottak a háziorvosok?
- Nagyon soknak van vércukormérője is és ambulans vérnyomásmonitorja Szerintem ebben világelsők vagyunk!

Hogy tud időt szakítani az Év praxisa zsűrizésre?
- Van rá időm, különösen mióta úgymond nyugdíjban vagyok. Nem teher, hanem élvezet olvasni a sok kitűnő pályázatot, valamint jellemzést, amit a betegei írnak az orvosokról! Külön örülök annak, hogy nem csak a Magyarország területén dolgozók, hanem a magyarlakta területeken működő orvosok is pályázhatnak. Elolvasom a pályázatokat és jellemzéseket, megjegyzést írok hozzá, de a végén rangsorolnom kell, ami esetenként nagyon nehéz.

Esetleg vannak feltételei, vagy kívánalmai, mint minimum?
- Fontos, hogy a betegek irányába empátiával rendelkezzen a kollega, hogy szakmailag jól képzett legyen, és legyen elég népszerű a környezetében.

Gondolja, hogy a nyertesekre nagy hatással van egy ilyen díj?
- Biztos vagyok benne! Akik eddig megkapták, nagyon büszkék rá! Ez az elismerés nagyon fontos. Ahogy magas rangú egészségügyi vezetők jelenlétében, ünnepélyes körülmények között veszik át a díjat, az önmagában is a megbecsülés jele.

Bozsán Eta

77 Elektronika Kft

BERLIN-CHEMIE

Pharme Nord

www.springmed.hu

Weborvos szerkesztősége

Kor Kontroll Tarsaság

más rádió

Felvidek.ma

Erélyma

Udvarhely