Dr. Bedros J. Róbert

A Szent Imre Oktatókórház főigazgatója és egyben a MOMOT elnöke. Ha valaki nem tudná, a rövidítés a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaságot jelenti. Mivel a professzor szívén viseli az elhízással kapcsolatos társbetegségek kiszűrését, szívesen vállalta pályázatunk zsűritagságát.

Miért nem mindegy, hogy mit eszünk?
- Számtalan törekvés és kezdeményezés középpontjában az egészséges életmódra nevelés áll, természetesen nem véletlenül. A táplálkozás – akárcsak a dohányzás és a fizikai aktivitás – az egyik leginkább meghatározó tényező a szív- és érrendszeri betegségek, illetve az egyes daganatos betegségek kialakulásának szempontjából. Tudományos felmérések szerint a nem megfelelő táplálkozás és a fizikai mozgás hiánya (inaktív életmód) a rákos megbetegedések akár harmadáért is felelős lehet. Ugyancsak a szív-, és érrendszeri megbetegedések miatt bekövetkező idő előtti halálozásnak kb. egyharmada szintén az említett tényezők következménye Európában.
Az elhízás, a metabolikus szindrómával együtt az egyik legjelentősebb népegészségügyi problémává vált. Azt pedig közgazdászként állítom, hogy mindenképpen számolnunk kell az elhízás és kísérőbetegségei kezelésének nemzetgazdasági következményeivel is. Tekintettel arra, hogy az elhízás és társult betegségeinek kezelése nagyon súlyos gazdasági terheket ró a költségvetésre. Hat az élelmiszer- és gyógyszeriparra is, és komolyan veszélyezteti a társadalom keresőképes rétege egészségének megtartását. Éppen ezért alapítottam meg a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaságot

Hogyan emlékszel vissza a gyerekkori doktor bácsira?
- Vidéki, falusi gyerek vagyok, Kemencéről, egy aprócska faluból származom, azt is mondhatnám, hogy ez a Börzsöny legcsodálatosabb gyöngyszeme. Ott nőttem fel és mondhatom, hogy felnéztünk a családorvosra, nagy tekintélye volt. Egyszer téglával megdobtak, ő varrta össze a sebemet. Óriási dolog volt. hogy a doktor bácsi mindenhez értett . A falusi emberek életében ma is fontos személyiség,amolyan kulcsember a háziorvos. Hiszen az ő dolga egy szívinfarktus, egy stroke felismerése, és valóban emberélet múlik a jó és gyors döntésén.
Visszatérve a saját szakterületemre, bízom abban, hogy az obezitológusok és a háziorvosok - hiszen ők találkoznak először a beteggel- előbb-utóbb elérik a céljukat, és divattá teszik az egészséges életmódot. A megoldásban a közös munka természetesen az egyik legfontosabb tényező, de egészségre nevelő példával akkor szolgálhatunk, ha megfelelő irányelveket követünk. A MOMOT ebben is segítséget kíván adni, az V. Kardiovaszkuláris Konszenzus Konferencián mutatta be mozgásterápiás irányelveit, aktualizálta az elhízás kezelésének irányelveit, kidolgozta a 2013 -2014 es szakmai protokolljait, és elkészített egy Obezitológiai Tankönyvet is.
Sok olyan kolléga van ezen a pályán, a háziorvosi praxisban is, akiknek a felelőssége hatalmas, akik rendkívüli munkát végeznek, anélkül, hogy kirakatban lennének, anélkül, hogy az ő tevékenységükről szólna az orvostudomány. Miközben a betegek életének alakulása elsősorban az ő felelősségük.
Tisztelem azokat, akik az alapellátást magas színvonalon tudják művelni. Rajtuk múlik ugyanis a beteg sorsa, hogy időben kerüljön szakorvoshoz, hogy megfelelő terápiát kapjon, hogy jól diagnosztizálják a betegségét. Egy kórházban sok-sok orvos van, a gyógyítás a szakmai nyilvánosság előtt zajlik, a háziorvos viszont a rendelő magányára utalva dönt. Furcsának tűnhet, hogy én ezt éppen a Szent Imre kórházból mondom, de a háziorvosi munka az orvoslás csúcsa abban az értelemben, hogy mindenképpen a felelősség csúcsa.

B. Király Györgyi

77 Elektronika Kft

BERLIN-CHEMIE

Pharme Nord

www.springmed.hu

Weborvos szerkesztősége

Kor Kontroll Tarsaság

más rádió

Felvidek.ma

Erélyma

Udvarhely