Csuja Imre

Az Év praxisa pályázat új zsűritagot köszönthet. Ugyanis a Jászai Mari-díjas, Érdemes művész Csuja Imre is elfogadta a felkérést, hogy a többiekkel együtt kiválassza a jó pályázatok közül a legjobbat. A Lexikon szerint 104 premierje volt és 800-szor kölcsönözte hangját a szinkron-stúdiókban.

Azt mesélte, hogy énekórára jön vagy megy. Most tanul énekelni?
- Egy nehéz számot énekelek Frank Sinatrától, a My Way-t, szeretném, hogy jól sikerüljön. Ráadásul angolul, holott nem beszélem a nyelvet. Most már csak két pici mondat nem jut eszembe, legfeljebb majd belelesek. Erre egy Örkény-kerti ünnepen kerül majd sor. Előtte az ünnepségen elmondom a Jónás könyvét, mellyel sokszor hívnak fellépésekre. Többek között voltam már orvos kongresszusokon, ahol többen külföldről jöttek. A végén azt mondták az angol professzorok, hogy elbűvölte őket Babits szavainak csodálatos zenéje.

Mivel indítja az Örkény Színházbeli évadját?
- Bejön az Übü király, melyet a nyáron mutattunk be szabadtéren. Benne leszek a Tartuff-ban. De még 2 darabnak nincs meg a szereposztása.

Jól tudom, hogy a gyökerei valahol vidéken vannak?
- Hajdúnánási vagyok, a szüleim még ma is ott élnek. Az egész gyerekkorom úgy telt, hogy kapáltam, gyomláltam. Onnan elkerülve, megfogadtam, hogy soha többé nem művelek földet. Amit egy darabig be is tartottam. Nemrég, tavasszal azt éreztem, hogy hiányzik a termő föld. Előtolultak emlékeimben a fiatalkori képek: ha fölrotálom, akkor szép, ha egy magot elültetek benne, akkor tízet kapok vissza. Nos, akkor költöztünk egy kertes házba.

Ezek szerint Ön „belülről” ismeri a körzetben dolgozó orvosokat.
- Hát az természetes. Ott születtem egy szülőotthonban, majd 18 éves koromig ott éltem, ott jártam gimnáziumba. Egész közelről ismertem őket. Kissrác koromban folyton mandulagyulladásom volt, nem győzte az antibiotikumokat felírni. Volt még egy-két sérülésem, kificamodott a lábam, az ujjamra ráesett a beton. De, azért naponta nem kellett kihívni, vagy felkeresni. Az apámat nemrég utalta be kórházba a háziorvos. Sajnos az életünkhöz hozzátartoznak az orvosok.

Olvastam, hogy voltak komolyabb betegségei. Amikor felgyógyult életmódot váltott. Sőt még egy biciklit is vett.
- Szerettem volna használni a városi forgalomba. Egyszer a színházba jöttem be vele, ami majdnem két órát vett igénybe, mert kétszer leengedett a gumija. Szerencsére volt nálam pumpa. Ha időre megyek, nem lehet elég biztonságos. Úgy-hogy mostanság csak otthon Cinkotán használom.

És az étrendjén változtatott?
- Egy csodás diétát iktattam be. Rengeteg fehérje és minimális szénhidrát. Mindenből a 0 kalóriásat vásárolom, a joghurttól a sajton át a sonkáig, melyben csak a sonka illatát tették bele.

És ha a szülei disznót vágnak?
- Itthon maradok.

Tudja, hogy az Év praxisa zsűritagsága azzal jár, hogy elolvassa a páciensek ajánlásait, leveleit , hogy ki miért ajánlja erre a díjra az orvosát. Aztán már csak a sorrendet kell felállítani.
- Persze, ez menni fog!

Bozsán Eta

77 Elektronika Kft

BERLIN-CHEMIE

Pharme Nord

www.springmed.hu

Weborvos szerkesztősége

Kor Kontroll Tarsaság

más rádió

Felvidek.ma

Erélyma

Udvarhely