Berszán Lajos

Berszán Lajos atyát mindenki csak pap bácsinak szólítja a Tatros völgyében, a három évesektől a nyolcvanévesekig. Az Árpádházi Szent Erzsébet Katolikus Gimnázium alapító igazgatója immáron negyedik éve tagja a zsűrinek.
Több mint harminc éve került Gyimesfelsőlokra plébánosnak, hitének örök tanúságaként áll Gyimesfelsőlok határában a Sziklára épített ház, az Árpádházi Szent Erzsébet Római Katolikus Líceum. Berszán atya húsz éve nagyot álmodott, sziklára épített iskolát ott, ahol más földre sem tudott volna. Tevékenységét elismerték eddig Julianus-díjjal, Márton Áron-emlékéremmel, Magyar Örökség Díjjal, és a Magyar Köztársaság Elnökének Érdemérmével is
„Merjünk nagyot ugrani!” –gondolta az iskola építése előtt. Valóban nagy volt az ugrás, mert az egykori gimnáziumnak természettudományos és teológia profilja is van már, sőt Gyimesfelsőloknak óvodája, és elemi iskolája is.

Azért nem lehetett olyan egyszerű a semmiből magyar katolikus iskolát építeni Erdélyben húsz éve.
- Volt sok álmatlan éjszakánk, de a Jóisten valahogy mindig átsegített bennünket a nehézségeken.

Azt mondják, nem ismersz lehetetlent.
- Voltak, akik bolondnak tartottak. Utólag visszatekintve talán igazuk is volt, mert nem foglalkoztam azzal, hogyan oldjuk majd meg a problémákat. De annál nagyobb meggyőződéssel tudom most azt mondani, hogy Isten segített.

Biztos vagyok abban, hogy most is tervezel valamit!
Tavaly elkezdtük a tornaterem építését. Beszereztük az engedélyeket, és elkezdtük kiásni az alapot. Ráfér ezekre a szorgalmas gyerekekre, hogy legyen hol tornaórákat tartani. Ugye láttad a ballagást? Milyen gyönyörűek, amikor csángó, vagy székely népviseletben ülnek a lovon!
Amikor idekerültem Gyimesfelsőlokra, az utolsó népviseleti ruhákat adogatták el az emberek. Gondolkoztam, hogyan akadályozhatnám meg, hiszen a turisták potom áron vették meg Hidegség, Gyimesfelsőlok, Gyimesbükk és Felsőlok értékes darabjait. Végül úgy döntöttem, hogy az elsőáldozóknak gyimesi viseletben kell megjelenniük. Sokan zúgolódtak és szidtak, hogy, mit akarok én ezzel a lejárt lemezzel. Végül gyimesi csángó viseletben vonultak be énekelve az elsőáldozók a templomba. Amikor az emberek meglátták őket, sírni kezdtek. Megérezték, hogy ez az őseik viselete, az ő gyökereiket jelenti. Ma már természetes, hogy visszatértek hozzá.

Miért fontos neked „Az év praxisa a Kárpát medencében” pályázat?
- Mert örömmel tölt el, hogy Székelyföldről is érkeznek ajánlások.”így színezni, így festeni csak Isten tud, ily nagyszerű képet csak a mindenható természet tud elővarázsolni – írta erről a vidékről Orbán Balázs. Sorolhatnám a saját példámat, a gyerekekét, de édesanyámét is, aki Zágonban élt. Ezen tapasztalatok- az áldozatkészség és az önzetlenség alapján mondhatom, hogy nem mesterség, hanem isteni elhivatottság a háziorvosok munkája. Az pedig külön derű számomra, hogy tavaly Gyimesközéplok doktornője lett a határon túli második az internetes szavazás alapján.

B. Király Györgyi

77 Elektronika Kft

BERLIN-CHEMIE

Pharme Nord

www.springmed.hu

Weborvos szerkesztősége

Kor Kontroll Tarsaság

más rádió

Felvidek.ma

Erélyma

Udvarhely