Becker Ágnes

Az MTVA szerkesztője rengeteg helyen dolgozott már. Az MTI-től kezdve a Híradón át a Balatoni nyárig. Hogy mást ne mondjak, ő a Kárpát Expressz alapító adásszerkesztője. Ezúttal az Év praxisa pályázat egyik zsűritagját köszönthetjük személyében.

Melyik műsorában hangzott el először az Év praxisa pályázat létezése?
- Erre nem is tudok egyértelmű, pontos választ adni, hiszen évek óta minden héten szerkesztem mind a két műsoromat, a Kárpát Expresszt és a Ma Reggelt is. Így amikor B. Király Györgyi, akit nyugodtan tekinthetünk akár a pályázat „édesanyjának”, megkeresett, kézenfekvő volt a megoldás. Manapság, amikor sokszor csak a szenzációs dolgok kerülnek a televíziók képernyőjére, akkor az értékes kezdeményezésekre oda kell figyelni, és ez a pályázat ilyen.

A felkérést hogy élte meg? Megtiszteltetésnek fogta fel, vagy tehernek?
- A felkérés meglepő volt, megtisztelő és semmiképpen sem teher. A szerkesztői munkám miatt egyébként is sokat olvasok, nemcsak a mindennapokat vagy a politikát érintő riportokat, hanem történeteket is. A Kárpát-medencében még sok olyan zug van, ahol a magyarság története szinte élő valóság, őrzik hagyományaikat, ápolják múltjukat. Ezekből a történetekből, ezeknek a fantasztikus embereknek az életéből sokat lehet meríteni. Meggyőződésem, hogy az idei pályázatra érkező írások is ilyen történetek lesznek.

Hogy tudja beleilleszteni sűrű programjába a jelölések elolvasását?
- Szerencsére valóban sűrű a programom, sokszor hétvégén is dolgozom, de igaznak tartom azt a mondást, hogy az embernek arra van ideje, amire nagyon akar szakítani magának. A tavalyi győztes pályamunka „főszereplőjéről” például riport készült a Kárpát Expresszbe. Ha úgy alakul, „lopok” is majd néhány sztorit!

Önnek milyen a tapasztalata a háziorvosával?
- Szerencsés helyzetben vagyok, mert a jelenlegi háziorvosom, dr. Balogh Erika korábban az üzemorvosom is volt. Pontosan ismeri azokat a környezeti, idegi vagy lelki ártalmakat, amelyekkel ma egy tévésnek a legjobb szerkesztőségekben is meg kell küzdenie. Az élő adás, a felvételek feszültsége, szóval nem egyszerű, bár néha a szellemi munka mellett jól esik egy kis fizikai terhelés. Annyit azért elárulhatok, hogy életem legnehezebb pillanatában sokat segített, megértő volt és türelmes.

A szerkesztő asszony mennyire él egészségesen?
- Na, ez az, amire szinte semmi időm nincs. A saját egészségem. Bár ez ma már nem igaz teljesen, mert sokkal inkább odafigyelek magamra, mint néhány éve. Ahogy előrehaladok a korban – hiszen én már nyugodtan hivatkozhatom a koromra - egyre inkább eszembe jut, hogy nemcsak hosszú, de a lehető legjobb öregkort szeretnék magamnak. Ezért pedig tenni kell. Ami már sikerült: elhagytam a szénhidrátot, a cukrot – és ennek eredménye is van. Ami nem sikerült, hogy a sportolás továbbra is várat magára. Szerencsére sok gyerek van a családban, és néhány óra az egyéves Mátéval, kemény edzéssel felér.

Mivel buzdítaná a Kárpát-medencében élő pacienseket? Bár tavaly is több jelölés érkezett a Kárpát-medencéből, mint hazaiaktól.
- Mivel nap, mint nap előfordulnak negatív hírek az egészségüggyel kapcsolatban, az is fontos, hogy a sokkal több pozitív eset se maradjon titokban. Idegőrlő, fárasztó, de felemelő dolog lehet emberek egészségét visszaadni. Az egészségügy napjaink egyik mostohagyereke. Kevés a ráfordítható költségvetési pénz, kevés az orvos, az ápoló, az asszisztens, kevés a fizetés, a hírekben mégis szinte csak akkor szerepel ez az ágazat, ha valamilyen baj történik. Kell a pozitív példa. Annak is, aki írja, és annak is, akiről szól. Isten háta mögötti, eldugott kis településeken fantasztikus orvosok dolgoznak! Sok ilyen orvosról, ápolóról kellene tudomást szereznünk!

Nagyon elfoglalt szerkesztőként bármi, ami privát belefér az életébe?
- Valószínűleg szervezés és rutin kérdése az egész. Világ életemben több helyen dolgoztam egyszerre. Rádióztam és tévéztem, miközben egy hetilap hírrovatát szerkesztettem. Ráadásul mindig akad egy-egy plusz munka, egy választási műsor, egy tisztavatás, vagy egy egész napos nagy produkció, mint például a „Jónak lenni jó!” vagy az „Itthon vagy! – Magyarország, szeretlek!” Olyankor még egy kicsit kevesebb a szabadidő. De komolyan mondom, hogy ez nem áldozat! Én rendkívül szerencsésnek mondhatom magam, azt csinálom, amit szeretek, olyan műsorokat készíthetek, amilyeneket szeretek. Legfeljebb ezekre fogom, hogy megint miért nem mentem el sportolni…

Bozsán Eta

77 Elektronika Kft

BERLIN-CHEMIE

Pharme Nord

www.springmed.hu

Weborvos szerkesztősége

Kor Kontroll Tarsaság

más rádió

Felvidek.ma

Erélyma

Udvarhely